Резиденти Центру 2018

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

2018-2019

Стипендіатами  Центру стали тринадцятеро дослідників, які провадили у Львові архівні, бібліотечні та польові дослідження, а також виголошували відкриті лекції та брали участь у Міських семінарах.

Вивчав міський простір за допомогою якісних польових методів др. Єнс Адам (Берлін), чиє дослідження присвячене  розумінням і практикам "європеїзації" у місті. Анна Барб’єрі (Відень) працювала над дослідницьким фільмом про район "Санта-Барбара" на Сихові, та Ельжбета Ользацька (Краків), сфокусувалась на вшануванні пам’яті Майдану в містах України. Одному із важливих для нас аспектів – полікультурній історії – присвячений проект др. Бернарда Вассерштайна "Євреї і сусіди у Краковці, 1772-1946 рр.". Досвіду часів соціалізму присвячені дослідження д-рки з Бремена Ульрике Гун ("У пошуках потрібного села. Українські етнографи та винайдення "нових радянських ритуалів" у пізньому СРСР"), Андрея Ткаченка з Університету Каліфорнії ("Культура скарги: моральність та інтимність в СРСР після 1953 р."), др. П’єра М'єжа (Париж-Пекін, "Соціалістичний соціальний контракт у СРСР і Китаї") та Джеймі Фрімана з Університету Східної Англії ("Конструюючи ідентичність: Калінінград та привласнення місця"). Мартін Роде з Іннсбрука вивчав розвиток публічної освіти в українській громаді Львова часів пізньої Габсбурзької імперії.

Особливу місію в Центрі мали ще чотири наші стипендіати, які не лише провадили свої дослідження, але й поділилися із нами своїми знахідками у форматі статей для проекту "Інтерактивний Львів". Це др. Александр Лупієнко з Варшави, Ольга Корнієнко з Харкова, Віктор Венглевич із Кракова і Пьотр Олеховський із Жешува.

Нагадуємо, що зараз триває зголошення на Дослідницькі стипендії в Центрі 2019/2020 (Дедлайн 1 лютого 2019 р.). Ми заохочуємо подавати заявки з широкого кола тем, що стосуються досліджень міст будь-де у світі. Підставами перебування у Львові можуть стати зацікавленість у нашій бібліотеці (що покриває такі теми, як міська історія ХІХ – ХХІ ст., пам’ять і спадщина, публічна історія та музейна робота, візуальні студії тощо), у Міському медіаархіві (колекції фото, відео, мап і усних історій), та у пошуку джерел у архівах та книгозбірнях Львова. Ми розглядаємо також проекти, що прямо не стосуються дослідження міст, але підтримують пріоритетні для нас напрямки досліджень: полікультурна історія та спадщина, візуальні студії, позаакадемічні формати представлення історії тощо.