Напад Німеччини на Радянський Союз та насилля над євреями: Львів у липні 1941 року

Напад Німеччини на Радянський Союз та насилля над євреями: Львів у липні 1941 року

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Кай Струве

Галле-Віттенберзький університет імені Мартіна Лютера

20.7. 2016

Ресторан "Ратуша" (площа Ринок, 1), Львів

Серед спірних питань українсько-єврейських стосунків Другої світової війни одним з найбільш складних є погром у Львові 1 липня 1941 р. Тоді, як дехто заперечує сам факт погрому, інші публікації навпаки перебільшують масштаби насильства та число жертв. У лекції було представлено результати ретельного вивчення джерел про насилля проти євреїв у Львові 1 липня і впродовж наступних днів і тижнів, а також проаналізовано роль і мотиви різних груп, які брали участь у ньому, зокрема, німецької поліції й війська, української міліції та цивільних осіб. Лекція контекстуалізувала насилля проти євреїв на початковій фазі німецько-радянської війни у рамках радикалізації німецького переслідування євреїв, а також українських спроб державного будівництва. Події, що сталися у Львові, були порівняні з подіями в інших місцевостях Західної України і західної частини Радянського Союзу.

Лекція відбулася англійською мовою зі синхронним перекладом.

post picture

Кай Струве

працює в Інституті історії Галле-Віттенберзького університету імені Мартіна Лютера. Він отримав ступінь доктора філософії з історії у Берлінському вільному університеті 2002 року, а габілітацію – в Галле 2014 року. Серед його публікацій – Deutsche Herrschaft, ukrainischer Natonalismus, antijüdische Gewalt. Der Sommer 1941 in der Westukraine (Берлін, 2015), Shared History – Divided Memory. Jews and Others in Soviet-Occupied Poland, 1939-1941 (Ляйпциг, 2008; за спільною редакцією з Елазар Баркан і Елізабет А. Коул) та Bauern und Nation in Galizien. Über Zugehörigkeit und soziale Emanzipation im 19. Jahrhundert, (Ґеттінґен, 2005).

"Єврейські дні" є публічною програмою для широкої громадськості і пов'язані з двома проектами Центру міської історії: літньою школою про єврейську історію і багатокультурне минуле, яка триває з 2010 року та ініціативою "Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність" (у партнерстві з Львівською міською радою та Німецьким товариством міжнародної співпраці GIZ).

Зображення

Галерея: Ірина Середа