Варшава і Лодзь: сліди присутності і відсутності євреїв

Варшава і Лодзь: сліди присутності і відсутності євреїв

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Пйотр Пілюк

фотограф, публіцист і документаліст

20 липня 2012

Центр міської історії, Львів

Варшава і Лодзь – це цілком різні міста, хоча вони й розташовані поблизу, а багато чого їх таки єднає. Відмінності виразно проявляються при порівнянні єврейської культурної спадщини обох міст. Варшава – це столиця Польщі, важливий культурний центр для поляків, а історично – також і для євреїв. Друга світова війна призвела до величезних руйнувань у місті, у тому числі й більшості об’єктів, пов’язаних із життям єврейської громади. Особливий слід в історії міста та єврейської спільноти залишив 1943 рік, коли вибухнуло повстання у варшавському ґетті. Варшава, на відміну від Лодзі, упродовж усього комуністичного періоду пам’ятала про своїх євреїв. Лодзь властиво не зазнала жодних втрат внаслідок воєнних дій, натомість структура населення дуже змінилася, через що місто втратило самосвідомість. Окрім того, його коротке "буржуазно-індустріальне" минуле не виставлялося, позаяк заходило у суперечність із принципами комуністичного ладу. Місто повернуло свою пам’ять щойно після 1989 року. Натомість лодзька архітектура, на відміну від Варшави, вражає багатством форм – кам’яниць, палаців, фабрик, – що відображає сучасність зламу ХІХ-ХХ століть, яку співтворили євреї. І ще одна важлива деталь: Лодзь, мабуть, є найменш польським містом – донедавна про нього практично не згадувалося в підручниках з історії. Чому? Насамперед тому, що Лодзь створили німці, євреї і, меншою мірою, росіяни. Поляки, попри те, що становили найчисельнішу національну групу, не мали достатньо сильного економічного й інтелектуального впливу, бо найчастіше були робітниками. Прогулянка по обох містах – це спостерігання за двома світами.

Після презентації учасники отримали промоційні примірники місячника "Єврейське Слово" (Słowo Żydowskie / Dos Jidisze Wort), що виходить у Варшаві. В цьому році місячник святкує своє 20-ліття.

Пйотр Пілюк

назалежний фотограф, публіцист і документаліст, що упродовж багатьох років реалізує власний проект “Сліди присутності” (Ślady Obecności). Цей проект представляє релікти єврейської спадщини у міських просторах Центрально-Східної Європи. Свої фотографії виставляв у Польщі, Німеччині, Великій Британії, Болгарії, Швеції, США та Україні. Діяч варшавського відділення Суспільно-Культурного Товариства Євреїв Польщі (Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Żydów w Polsce), працює в редакції місячника “Єврейське Слово” (Słowo Żydowskie / Dos Jidisze Wort) у Варшаві. Постійно співпрацює з Центром міської історії у Львові. Був стипендіатом Інституту Єврейських Досліджень у Нью-Йорку (YIVO Institute for Jewish Research) та Ґете Інституту (Goethe Institut) в Берліні.

Лекція відкрита для широкої громадськості і відбувалася у рамках ІІІ літньої школи з єврейської історії та культури Центрально-Східної Європи ХІХ-ХХ ст.

Зображення

Верхнє: Меморіал повстанців Варшавського гетто в Музеї історії польських євреїв у Варшаві, Польща