Презентація Програми мистецьких резиденцій SWAP: Україна/Великобританія

Презентація Програми мистецьких резиденцій SWAP: Україна/Великобританія

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

10 вересня 2018 / 18.30

Центр міської історії, Львів

Вже протягом трьох років Британська Рада в Україні та Ліверпульська бієнале взаємодіють з інституціями в Україні та Великобританії, щоб надати підтримку перспективним митцям та кураторам з обох країн. Цього року з програмою мистецьких резиденцій Британської Ради вперше співпрацюють інституції зі Львова – Арт Центр Фабрика Повидла та Центр міської історії.

Впродовж вересня-жовтня з Міським медіаархівом Центру працюватиме фото-митець Мартім Рамос. З локальним контекстом Підзамче, історією будівлі Фабрики та пост-індустріального району працюватиме медіахудожниця Дана Венеція з Jam Factory Art Center.

Під час презентації можна буде дізнатись цілі, які ставить для себе програма, умови участі та важливість таких обмінів для мистецьких середовищ України та Великобританії. Окрім резидентів та представників Центру та Фабрики Повидла, до презентації долучиться Ілля Заболотний, програмний менеджер мистецьких проектів Британської Ради в Україні.

Мартім Рамос зараз живе між Лісабоном і Лондоном. У Лондоні він навчається на здобуття ступеню магістра з фотографії у Королівському коледжі мистецтв. Він вивчав мистецтво фотографування при Ar.Co, та закінчив напрямок історії мистецтв в Новому університеті Лісабону (FCSH-UNL). Був членом онлайн фото-архіву [kameraphoto] з 2007 по 2014 р.р. Часто співпрацює з пресою, а саме, з виданнями Le Monde, Japan Times, Serafina [Folha de São Paulo], Time Magazine, Libération, Público, Expresso, Time Out and Jornal I. Був фотографом-резидентом та фоторедактором в журналі видовищних видів мистецтв Obscena.

Дана Венеція живе і працює у Лондоні. Закінчила Університет Тель-Авіву (мистецькі практики), Інститут європейського дизайну (IED) в Барселоні (візуальні комунікації) та Королівський коледж мистецтв у Лондоні (мистецькі практики). Веде активну виставкову діяльність з 2012 року. Художниця працює над питаннями примусового переселення, контролю, авторства і чесності. Її практика включає поєднання різних медіумів (фото, відео, кінематограф, документалістика), фрагменти яких в комбінації творять візуальний світ мисткині.

В Україні Британська Рада працює з такими інституціями, як "Ізоляція. Платформа Культурних Ініціатив" (Київ), Одеський музей сучасного мистецтва, ЄрміловЦентр та Муніципальна галерея (Харків), Арт центр Фабрика Повидла і Центр міської історії (Львів); у Великобританії це Bluecoat, FACT та Open Eye Gallery, які розташовані в Ліверпулі і надають свою професійну підтримку. Мета програми зосереджена в її назві – SWAP (ОБМІН). Культури, мистецькі традиції та техніки, нові мистецькі тенденції, концепції та філософія взаємно збагачуються, коли митці мандрують просторами Європи, здобуваючи фізичний і психологічний досвід дослідження мистецького різноманіття територій, що колись були недоступні, а тепер відкриті для вивчення.

Зображення

Верхнє: © Paul Elliman, QUERTY_PE, 2012.  Image courtesy the artist. Liverpool Biennial 2018 artist