"Александр Ґранах – Тут іде людина"

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

17 вересня 2012

Центр міської історії, Львів

Відбулася презентація та показ фільму Анджеліки Вітліх "Александр Ґранах – Тут іде людина".

"Александр Ґранах – Тут іде людина" описує вражаючу історію про незвичайний життєвий шлях від дитинства у бідності до успіху провідного актора у Веймарівській Німеччині та США. Це історія сміливого і допитливого єврейського хлопчика з Вербівців у Галичині, якого у 14 років захопила пристрасть до театру, і який від помічника львівського пекаря пережив чимало, щоб досягти своєї мрії.

Пропрацювавши в Берліні з режисерами Брехтом і Мурнау, Александр Ґранах був змушений виїхати 1933 р. з Німеччини до Польщі, України, Росії, Швейцарії і зрештою до США, де в Голівуді він почав кар’єру з Любичевої комедії "Ніночка".  Він помер надто молодим у Нью-Йорку у віці 54 років у березні 1945 р., коли війна наближалася до кінця, і він з нетерпінням очікував возз’єднання із швейцарською актрисою Лотте Лівен – любов’ю його життя.

Відомі актори Юліане Келер і Самуель Фінці читають уривки з Ґранахових листів до Лотте та з його автобіографії "Тут іде людина".У пошуках двох десятків людей, які пам’ятали Ґранаха чи знали цікавинки про його життя, фільм знімали в Україні, Росії, Швейцарії, Німеччині, Австрії, Ізраїлі та США.

Режисер Анжеліка Віттліх презентувала фільм разом із Галиною Петросаняк, яка щойно переклала автобіографію Александр Ґранах  "Тут іде людина" українською мовою, і яка 2010-2011 рр. була співучасником дослідження та знімання фільму в Україні.

Після вступу Анжеліки Віттліх про роботу над цим фільмом по всьому світі Галина Петросаняк прочитала уривки про Ґранахове дитинство у Галичині.

Після показу відбулося обговорення.

Зображення

Верхнє: Фрагмент фільму "Александр Ґранах – Тут іде людина"