Повоєнна відбудова Донбасу на засадах культури і спадщини

Повоєнна відбудова Донбасу на засадах культури і спадщини

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

8.11.2022, 13:30 (EDT); 20:30 (за Києвом)

Онлайн на платформі zoom / офлайн у Школі міжнародних відносин Елліота, Вашингтон, США

Інститут європейських, російських і євразійських студій з Університету Джорджа Вашингтона запрошує за круглий стіл, присвячений відкриттю виставки плакатів "Праця, виснаження та успіх: корпоративні міста Донбасу". Виставка представляє історію Донбасу через історію монофункціональних промислових міст.

Учасники розглянуть післявоєнну відбудову Донбасу, зосередившись на трансформаційній ролі культури та спадщини. Як ми можемо застосувати те, що ми дізналися з досвіду відбудови після 2014 року, до відбудови після 2022 року? Які недоліки мають проєкти міжнародної допомоги, і як вони можуть залучати місцеві ініціативи та більше зосереджуватися на інституційній розбудові? Як враховувати культуру, спадщину та колективну пам'ять при розробці стратегії реінтеграції та післявоєнної відбудови?

Учасники дискусії:

Вікторія Донован

Сент-Ендрюський університет, Велика Британія

Започаткувала і керувала кількома проектами з митцями і дослідниками з Донбасу. Др. Донован представить огляд мистецького активізму і залучення громади на Донбасі після 2014 р. Вона говоритиме про умовну «інституційну кризу» на сході України, яка виникла з продовження дискредитації невідбудованої радянської спадщини після 2014 року і появу кустарних культурних і кураторських практик серед молодшого покоління як форму «альтернативної інституційності».

Ірина Склокіна

Центр міської історії, Львів

Тісно співпрацювала з істориками-краєзнавцями та фахівцями з питань спадщини на Донбасі з 2013 року. Др. Склокіна представить кілька прикладів нового використання культурної спадщини на Донбасі до 2022 року, що свідчить про належні практики реформи децентралізації, місцевого патріотизму та міжнародного співробітництва.

Стівен Кровлі

Оберлінський коледж, Оберлін, Огайо, США

Вивчав цей регіон у форматі польових досліджень у шахтарських громадах. Др. Кровлі говоритиме про регіональну ідентичність та спірну історичну пам’ять, які слід брати до уваги при напрацюванні стратегії повоєнної відбудови Донбасу

Для участі, просимо зареєструватися.

Плакатна виставка "Праця, виснаження та успіх: корпоративні міста Донбасу" експонуватиметься в атріумі 2-го поверху Школи міжнародних відносин ім. Еліота протягом листопада.

ФАСИЛІТАТОРИ:

  • Софія Дяк, директорка Центру міської історії у Львові, Україна.
  • Марлен Ларуель, директорка Інституту європейських, російських та євразійських досліджень (IERES) Університету Джорджа Вашингтона.
  • Володимир Куликов, запрошений професор Техаського університету в Остіні

Виставка "Праця, виснаження та успіх: корпоративні міста Донбасу" вперше була презентована у Львові у 2015 році. Основною ідеєю виставки було поглянути на історію Донбасу через корпоративні міста - населені пункти, що розвивалися навколо шахти чи заводу. У цих містах всі відносини між людьми, виробництво і споживання, а також весь стиль життя були пов'язані з самою компанією або підприємством, оскільки воно давало робочі місця, розвивало місто, формувало справжню "нову людину", творця індустрії.

Організатори: Центр міської історії, Львів та Канадський інститут українських студій, Едмонтон.

Автори: Володимир Куликов та Ірина Склокіна.

Зображення

Верхнє: Олександр Кучинський, із серії "Де-індустріалізація?" за матеріалами архіву Павла Кашкеля в Маріупольському краєзнавчому музеї, 2021 рік.