Василь Нагірний у творенні простору модерного Львова

Василь Нагірний у творенні простору модерного Львова

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Ірина П'ятницькова

Донецький національний університет імені Василя Стуса, м. Вінниця

28.9.2022, 16.00

online / zoom

Доба другої половини ХІХ - початку ХХ ст. позначилася діяльністю інтелігенції, яка відмовлялася від винятково пасивного сприйняття дійсності, докладала зусиль для її модернізації відповідно до викликів часу. При цьому їхня діяльність не обмежувалася площиною професійних інтересів, а охоплювала різні сфери суспільного життя. Серед них архітектор, громадський діяч Василь Степанович Нагірний (1848-1921).

Під час семінару дослідниця пропонує розглянути життєвий шлях Василя Нагірного, архітектурну, громадсько-політичну діяльність. На обговорення виносяться економічні ініціативи Нагірного, що були реалізовані у кооперативному русі та спрямовані на залучення українців в більшій мірі до товарно-грошових відносин. Один із напрямів його діяльності  був спрямований на створення мережі навчально-освітніх, професійних закладів для здобуття фахової освіти української незаможної молоді та можливості їхньої подальшої самореалізації. Дослідження також спрямоване на діяльність Василя Нагірного під час Першої світової війни, його бачення відбудови краю.

post picture

Ірина П'ятницькова

Донецький національний університет імені Василя Стуса, м. Вінниця

Історикиня, кандидатка історичних наук. Захистила кандидатську дисертацію, присвячену ролі кооперативного руху у житті населення Півдня України наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. Працює у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса. Сферою наукових інтересів є соціальна історія України другої половини ХІХ- початку ХХ ст., містознавчі студії. Учасниця міжнародного проекту “Практики саморепрезентації багатонаціональних міст”, одна із авторок колективної монографії “У пошуках обличчя міста: Практики саморепрезентації міст України в індустріальну та постіндустріальну добу” (Харків, 2021). Стипендіатка Центру міської історії у 2022 році.

Семінар відбудеться онлайн у форматі робітні, на яку запрошені дослідники для обговорення наукових проектів, досліджень, які перебувають на різних етапах розробки, а також завершених досліджень, які готуються до друку.

Участь в міському семінарі передбачає попереднє прочитання і обговорення тексту дослідника. Якщо ви хочете долучитись до семінару, будь ласка, напишіть на е-мейл Мар'яни Мазурак ([email protected]) і ми завчасно надішлемо вам матеріали та лінк на zoom.