Антропологія простору і відчуття місця: специфіка наукової дисципліни і дослідницька кухня

Антропологія простору і відчуття місця: специфіка наукової дисципліни і дослідницька кухня

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Тіна Полек, Олена Соболєва, Оксана Овсіюк

30 березня 2017

Конференц-зал Інституту народознавства Національної академії наук України (просп. Свободи 15, ІІ поверх)

Відбувся міжінституційний Методологічний семінар, організований  Відділом соціальної антропології Інституту народознавства Національної академії наук України. Це перший спільний семінар Відділу соціальної антропології та Центру міської історії.

Доповідачка – Марина Гримич, докторка історичних наук, професорка, керівниця наукових проектів при Науково-дослідному інституті українознавства Міністерства освіти і науки України. Модераторка – Наталя Отріщенко, кандидатка соціологічних наук, дослідниця у Центрі міської історії, координаторка проекту "Міські розповіді".

У своїй доповіді проф. М. Гримич закцентувала увагу на просторі, який є одним з головних об’єктів етнологічних, історичних та етнографічних студій. Використовуючи досвід цих галузей гуманітаристики, антропологія простору та місця, як нова галузь знань, намагається уникнути селективності у виборі об’єктів дослідження та інвентаризувати простір через взаємопов’язаність природного та антропогенного чинників, не оминаючи теми комфортного і потворного простору, "помсти природи" тощо. Антропологи простору та місця розглядають "нерухомість" крізь призми людських практик і визначають моделі взаємодії між людиною і простором, приділяючи особливу увагу індивідуальним і колективним проявам відчуття місця (sense of place) і пов’язаності з місцем (place attachment). Значну увагу вчені також приділяють вивченню комерціалізації і гламуризації простору, його модифікації в індивідуальній чи колективній пам’яті, відображеній, зокрема, в аматорській історії, літературі та фольклорі (т. з. уявний простір).

На Методологічному семінарі доповідачка також провела воркшоп, на якому спрезентувала методологічну "кухню" та власний дослідницький інструментарій в контексті автоетнографічного дослідження: "Пішохід і водій у великому місті. Case study: Київ – Едмонтон – Бейрут".

Учасниці воркшопу: кандидатки наук, наукові співробітниці Науково-дослідного інституту українознавства МОН України – Тіна Полек, Олена Соболєва, Оксана Овсіюк.

Під час заходу відбулася презентація збірника наукових та науково-популярних праць "Антропологія простору. Т. 1: Культурний ландшафт Києва та околиць".