Українсько-єврейсько-радянські стосунки під час громадянської війни в Росії

Українсько-єврейсько-радянські стосунки під час громадянської війни в Росії

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Саймон Рабінович 

Бостонський університет

30 червня 2011 / 16.15

Центр міської історії, Львів

У рамках ІІ літної школи "Єврейська історія та культура Центрально-Східної Європи", в Центрі міської історії відбулась відкрита леція др. Саймона Рабіновича.

Лекція висвітлює складнощі українсько-єврейсько-радянських відносин упродовж і після громадянської війни на прикладі однієї особи і кількох документів. В центрі уваги – Абрагам Ревуцький, який 1919 р. недовгий час був міністром єврейських справ в уряді незалежної УНР. Уряд – Директорія – намагався, але без успіху, навести порядок у вихорі громадянської війни, а насильство проти євреїв, яке вибухнуло в Україні під час міністерських повноважень Ревуцького, асоціювалося в єврейській громадській пам’яті з головою Директорії – Симоном Петлюрою. Лекція розкриє невідому історію спроби Ревуцького "реабілітуватися" після його заочного засудження за приписувану антирадянську діяльність, його мотиви, те, як він оформив своє подання, і що може його історія розказати нам про сприйняття радянської влади серед тогочасних євреїв-соціалістів.

post picture

Саймон Рабінович 

доцент Бостонського університету, викладає модерну єврейську та європейську історію. Досліджує питання єврейської політики в революційній Росії, єврейську націоналістичну думку, єврейський фольклор і етнографію. На даний час редагує дві антології єврейської думки й політики: “Діаспорний націоналізм в модерній єврейській думці” (Видавництво Брандейського університету) і “Модерна єврейська політика: ідеології, ідентичності та єврейське питання” (Видавництво Вісконсинського університету). Др. Рабінович також працює над монографією про єврейську автономію в період пізнього царату й революційної Росії. 

Зображення

Верхнє: Євреї у довоєнному Львові, 1931-1935