Нові фотографії індустріального Львова

Нові фотографії індустріального Львова

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

17.09.2015

Нові фотографії, які висвітлюють післявоєнне індустріальне життя Львова доповнили колекцію зображень Львівського заводу автонавантажувачів у базі візуальних матеріалів "Урбаністичні образи".

Представлені у колекції світлини зібрані у альбомі Львівського заводу автонавантажувачів і розповідають про початковий етап створення та існування виробництва (1948-1951). На фотографіях задокументовано процес побудови нових цехів підприємства, організацію і обладнання приміщень, налагодження роботи конвеєра, розробки, випробування та випуску нової техніки. Окрім цього зображення колекції знайомлять із життям робітників заводу, зокрема: їхньою працею за станками, прийомом делегацій, участю у першотравневих демонстраціях та святкуваннях з нагоди випуску нової техніки. Також серед нових матеріалів опубліковано зразки сторінок фотоальбому ЛЗА з оригінальними підписами.

Львівський завод автонавантажувачів був створений у 1948 році в рамках програми радянського уряду з розвитку промисловості Львова на базі заводу газової апаратури ("Укргазапарат"). Це було перше підприємство у СРСР, яке спеціалізувалось на випуску автонавантажувачів – вкрай потрібної техніки в часі післявоєнної відбудови. Менш ніж за рік існування на заводі стартувало масове виробництво, а ще за рік – модернізовано перший зразок автонавантажувача та запущено роботу конвеєра. У 1996 році виробництво на ЛЗА було припинене.

Ви можете переглянути повну колекцію фотографій Львівського заводу автонавантажувачів, або ж галерею вибраних зображень.

Зображення

Верхнє: Цех зі збору автонавантажувачів, 1949. Колекція Марії Фернези / Міський медіаархів