Презентація та розмова про освітню платформу Центру

Презентація та розмова про освітню платформу Центру

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

30.11.2020, 18:00 (UTC+02:00)

zoom

Запрошуємо до розмови про освітню платформу Центру міської історії та обговорення можливостей цифрових технологій у гуманітаристиці, особливо у контексті зростання ролі та ваги цифрової та он-лайн освіти. Ми представимо напрацювання та ресурси Центру, які були створені в рамках різних проектів і за підтримки Українського інституту стали доступними англійською мовою для міжнародної аудиторії.

Наша освітня платформа є ініціативою у розвитку і скерована як до різних академічних, але теж ширше освітніх середовищ, не лише у світі, але також і в Україні. Нашим фокусом є місто у 20 столітті з перспективи просторового, візуального та щоденного. Увага до мікроісторій місць та людей дозволить нові бачення глобальних історичних процесів століття, не виключаючи великі історії, а доповнюючи їх новою перспективою історії повсякдення та локальності. Такий підхід сприятиме сучасним процесам набування суб'єктності України та ширше регіону Східної Європи через осмислення та опрацювання минулого, як в академічні, так і публічній сфері.

На зустрічі ми б хотіли коротко представити логіку та структуру освітньої платформи і спільного обговорити її розвиток та різні можливості та потреби у використанні. Одним з фокусів будуть онлайн-формати та цифрові інструменти, які загалом мають потенціал і затребуваність при вивченні гуманітарних дисциплін. Також це можливість дистанційного використання напрацювань в актуальних вимушених умовах карантинних заходів.

Ми покажемо вибрані мультимедійні історії створені на базі Інтерактивного Львова за допомогою інструменту StoryMaps та обговоримо особливості їхнього використання у різних освітніх ситуаціях. Інший тематичний фокус - це оцифровані візуальні матеріали. У рамках Програми Івана Лисяка-Рудницького ми отримали можливість удоступнити матеріали Львівського телебачення за 1950-1970-ті роки. Вони доповнять можливості дослідження та викладання в рамках не лише історії Львова та України, але додадуть нові аспекти до таких дисциплін та спеціалізацій як медіа історія, візуальні студії, радянська історія, історія щоденності та міська історія. Також більш доступними для міжнародної аудиторії стануть колекції інтерв’ю, які стосуються як щоденного життя, так і переломних моментів у історії минулого століття і надають голос різним людям та їхнім досвідам, тим самим творячи інклюзивне поле для творення історичного наративу. Удоступнення міжнародній аудиторії відео-історії проекту "Місто та мистецтво на межі" (2019) допоможе як увиднити історію мало знаних мистецьких практик в Радянській Україна 1980-х років та ширше періоду трансформацій, так і виключити ці сюжети до переосмислення історії культури другої половини ХХ століття.

Ми очікуємо, що освітня платформа стане доступним, гнучким, корисним інструментом для тих, хто досліджує і працює з історією.

В презентації удоступнених матеріалів та освітньої платформи візьме участь команда Центру, яка працювала над проектом: Софія Дяк, Богдан Шумилович, Олександр Маханець, Тарас Назарук, Наталія Отріщенко, Христина Бойко, Вікторія Панас та Мар’яна Мазурак. Також до розмови долучиться проф. Мейгіл Фавлер зі Стетсонського університету, яка має значний досвід викладання для студентів з США та з України, в тому числі з залученням в розробку курсів матеріалів Центру міської історії.

Зустріч буде проходити в онлайн-форматі в zoom. Будь ласка, зареєструйтесь і перед подією ми надішлемо вам матеріали, а також лінк зустрічі.

Робоча мова зустрічі - англійська. Буде забезпечений синхронний переклад на українську. Для можливості використати опцію перекладу, будь ласка, оновіть програму zoom до найновішої версії.

Ця подія є частиною проекту "Міське ХХ століття: просторове, візуальне, локальне, щоденне", що реалізовувався в межах Програми підтримки українських студій
імені І. Лисяка-Рудницького Українського інституту.

  • img

Зображення
Верхнє: фрагмент фото студентської аудиторії у Львові, 1950ті. Колекція Центрального державного кінофотофоноарху України імені Г.С. Пшеничного // Міський медіаархів Центру міської історії