Гендерний розпад

Гендерний розпад

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

21 червня 2016

Центр міської історії, Львів

Лекція стала екскурсією гендерною історією України останнього століття. Якими насправді були соціальні ролі жінок та чоловіків у традиційних сільських спільнотах українців? Чому на початку ХХ століття на Західній Україні був найпотужніший жіночий рух у Європі? Чому колишній прем'єр-міністр казав, що "реформи – не жіноча справа", а колишній президент запрошував іноземців приїхати в Україну навесні, подивитись, як на вулицях розквітають каштани та роздягаються жінки?

Те, у чому ми живемо сьогодні – нуртуюче поле змін, які ми часто не помічаємо. Справжня зміна – це сукупність невеликих послідовних мутацій, а не одномоментний перелом. Тому їх складно побачити – уже діючи по іншому, ми часто усе ще описуємо свої дії старою мовою.

Стереотипи окремих осіб та ЗМІ відстають від цих змін. Тому те, у чому ми живемо сьогодні, можна назвати "гендерною еклектикою". Колишні гендерні моделі (радянські, пострадянські) розпадаються, натомість створюються нові – сучасні, демократичні, європейські. У публічному просторі водночас існують застаріло-консервативні, радикально-феміністичні, ліберально-помірковані та інші думки. Наприкінці лекції лекторка спробує розглянути сучасне гендерне поле, картографувати його, визначити основні центри тяжіння. Та зробити прогноз – що ж буде далі?

Лекція організована Феміністичною майстернею.

post picture

Тамара Злобіна

закінчила Національний інститут стратегічних досліджень при Президенті України, кандидатка філософських наук. Більше десяти років працює з темами розвитку громадянського суспільства та інноваційного світогляду, гендерної рівності, фемінізму, сучасного мистецтва. Учасниця міжнародних тренінгів та дослідницьких проектів. Останні дослідження на гендерну тематику опубліковано у книзі New Imaginaries: Youthful Reinvention of Ukraine’s Cultural Paradigm (Нью-Йорк, 2015) та Гендерні дослідження. Проект “Донбаські студії” (Київ, 2015).