Зображення незгоди: політичні графіті та вуличне мистецтво постсоціалістичного переходу

Зображення незгоди: політичні графіті та вуличне мистецтво постсоціалістичного переходу

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

26.5.2023, 18:00

Конференц-зал Центру міської історії

Запрошуємо на презентацію книги д-ра. Миті Великоні “Зображення незгоди: Політичні графіті та вуличне мистецтво постсоціалістичного переходу" (“Гельветика”, 2023). У ній на прикладах політичних графіті на постсоціалістичних Балканах і в Центральній Європі графіті та вуличне мистецтво розглядається як підривне політичне медіа.

У зустрічі візьмуть участь автор книги професор культурології та керівник Центру культурних і релігійних досліджень Університету Любляни Д-р Митя Великоня (Mitja Velikonja). Модеруватиме зустріч Богдан Шумилович, історик мистецтва та дослідник Центру міської історії.

Попри стрімкий розвиток диджиталізації, графіті лишається поширеним і популярним явищем, надаючи за допомогою кількох слів або зображень яскраву візуальну індикацію культурних умов, соціальної динаміки та владних структур у суспільстві, а також провокуючи різноманітні реакції. Детально аналізуючи "патріотичні", ультраправі, футбольні, ностальгічні і шовіністичні графіті та стріт-арт, автор розглядає, ким та чому графіті використовується як політичний медійний засіб і до кого/проти кого воно спрямоване. Д-р Митя Великоня теоретично аналізує дискусії про політичне графіті та вуличне мистецтво, аби показати різні методологічні підходи з чотирьох точок зору: контексту, автора, самої роботи та аудиторії.

Книга стане важливим доповненням для масиву літератури, присвяченої (суб)культурним дослідженням на сучасних Балканах, транзитології, візуальній культурі, теорії мистецтва, антропології, соціології та вивченню радикальної політики.

Зустріч відбудеться англійською мовою зі синхронним перекладом на українську.

post picture

Др. Митя Великоня

Професор культурології та керівник Центру культурних і релігійних досліджень Університету Любляни, Словенія. Його дослідження охоплюють сучасні центральноєвропейські та балканські політичні ідеології, субкультури та культуру графіті, колективну пам’ять та постсоціалістичну ностальгію.  

Зображення

Верхнє: українська обкладинка книги / В. Савельєва / видавничий дім "Гельветика"

Галерея: Олександр Корман